Ουσιαστικά, καθιστώντας τους πιο ευαίσθητους στην ανατροφοδότηση από τους συνομηλίκους τους

Επίσημος ιστότοπος Ocuprime – Κριτικές χρηστών, τιμή και πού να αγοράσετεΒασικά φαγητά:

 • Οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν έναν τρόπο στους ανθρώπους να συνδεθούν με φίλους και οικογένεια.
 • Έρευνες έχουν δείξει ότι η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ των νέων μπορεί να σχετίζεται με αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία.
 • Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ο υπερβολικός έλεγχος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου στους εφήβους.
 • Οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι αυτά τα αποτελέσματα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τον προσδιορισμό των πλεονεκτημάτων και των πιθανών παγίδων της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ των νεαρών εφήβων.

Τα smartphone και οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Snapchat και το Instagram έχουν φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο συνδέονται οι άνθρωποι. Αλλά οι επιστήμονες μόλις αρχίζουν να κατανοούν τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν αυτές οι συσκευές και οι πλατφόρμες στους νέους.

Προηγούμενη έρευνα του 2021 βρήκε μια συσχέτιση μεταξύ της υπερβολικής χρήσης smartphone και των προβλημάτων υγείας σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Αυτά περιελάμβαναν ψυχιατρικά, γνωστικά και συναισθηματικά ζητήματα, εγκεφαλικές αλλαγές και σωματικά προβλήματα.

Κοιτάζοντας βαθύτερα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill προσπάθησαν να αποκαλύψουν εάν ο συχνός έλεγχος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζει τη λειτουργική ανάπτυξη του εγκεφάλου στους νέους. Η έρευνά τους εμφανίζεται στο JAMA Pediatrics.

Οι επιστήμονες στρατολόγησαν 169 μαθητές της έκτης και έβδομης τάξης από ένα αγροτικό δημόσιο σχολείο στη Βόρεια Καρολίνα για να πραγματοποιήσουν τη μελέτη. Κατά τη στιγμή της πρόσληψης, οι μαθητές ανέφεραν πόσο συχνά έλεγχαν τους λογαριασμούς τους στο Facebook, στο Instagram και στο Snapchat. Οι απαντήσεις τους κυμαίνονταν από λιγότερο από μία φορά έως πάνω από 20 φορές την ημέρα.

Πάνω από τρία χρόνια, οι επιστήμονες έβαλαν τους συμμετέχοντες να υποβάλλονται σε ετήσια απεικόνιση του εγκεφάλου, ενώ ολοκλήρωσαν μια εργασία κοινωνικού κινήτρου για τη μέτρηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας κατά την πρόβλεψη της κοινωνικής ανατροφοδότησης.

Οι μαθητές που έλεγχαν συνήθως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν χαμηλότερη νευρική ευαισθησία στην κοινωνική προσμονή σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου από εκείνους που δεν είχαν αυτές τις συμπεριφορές ελέγχου. Επιπλέον, οι σαρώσεις εγκεφάλου έδειξαν αυξημένη δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της κοινωνικής προσμονής μεταξύ μαθητών με συχνές συμπεριφορές ελέγχου.

Οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν ότι ο συχνός έλεγχος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να σχετίζεται με αλλαγές στην ευαισθησία του εγκεφάλου στην ανατροφοδότηση κοινωνικής ανταμοιβής και τιμωρίας. Ουσιαστικά, καθιστώντας τους πιο ευαίσθητους στην ανατροφοδότηση από τους συνομηλίκους τους. Μπορεί επίσης να επηρεάσει την ψυχολογική προσαρμογή.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι ο έλεγχος των συμπεριφορών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσε να έχει μακροχρόνιες και σημαντικές συνέπειες για τη νευρική ανάπτυξη των εφήβων, κάτι που είναι κρίσιμο να λάβουν υπόψη οι γονείς και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής όταν κατανοούν τα οφέλη και τις πιθανές βλάβες που σχετίζονται με τη χρήση της τεχνολογίας των εφήβων».

Mitchell Prinstein Ph.D.

Σε ένα άρθρο του Chapel Hill , η Kara Fox, συν-συγγραφέας της μελέτης και διδακτορική φοιτήτρια ψυχολογίας είπε: «Αυτές οι κοινωνικές εισροές είναι συχνές, ασυνεπείς και συχνά ανταποδοτικές, καθιστώντας τις ιδιαίτερα ισχυρούς ενισχυτές που μπορούν να εξαρτήσουν τους χρήστες να ελέγχουν επανειλημμένα τα social media».

Το άγχος υγείας, επίσης γνωστό ως υποχονδρία, είναι μια κατάσταση όπου ένα άτομο ανησυχεί υπερβολικά για την υγεία του και συχνά παρερμηνεύει τις φυσιολογικές σωματικές αισθήσεις ως σημάδια μιας σοβαρής ασθένειας. Το άγχος για την υγεία έχει τη δυνατότητα να βλάψει σημαντικά τις καθημερινές δραστηριότητες ενός ατόμου και να προκαλέσει αυξημένα επίπεδα στρες.

Βασικά φαγητά:

 • Το άγχος για την υγεία μπορεί να προκληθεί από έναν συνδυασμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των τραυματικών γεγονότων του παρελθόντος, των σοβαρών ασθενειών, των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας και της τάσης να μεγεθύνονται καταστάσεις ή συμπτώματα.
 • Η διάγνωση του άγχους για την υγεία απαιτεί ενδελεχή αξιολόγηση από έναν επαγγελματία υγείας, συμπεριλαμβανομένης μιας φυσικής εξέτασης και ψυχολογικής αξιολόγησης για τη διάκρισή του από την πραγματική σωματική ασθένεια.
 • Ένας συνδυασμός γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας (CBT) και τεχνικών ενσυνειδητότητας μπορεί να είναι αποτελεσματικός στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όσους αγωνίζονται με άγχος υγείας.
 • Το να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια και να μιλήσετε ανοιχτά με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο ή με κάποιον που εμπιστεύεστε για τους φόβους και τα συναισθήματά σας μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στη μείωση του άγχους και στη βελτίωση της συνολικής ευημερίας.

Σε αυτό το άρθρο, εμβαθύνουμε στους δείκτες του άγχους για την υγεία και διερευνούμε διάφορες προσεγγίσεις για τη διαχείρισή του.

Άγχος υγείας – συμπτώματα και αιτίες:

Τα άτομα που βιώνουν άγχος για την υγεία μπορεί να παρουσιάζουν διάφορες συμπεριφορές και μοτίβα σκέψης που περιστρέφονται γύρω από μια ενασχόληση με την ασθένεια και την υγεία. Μερικά κοινά σημάδια άγχους για την υγεία είναι η αποφυγή ανθρώπων ή τοποθεσιών από φόβο μήπως αρρωστήσετε ή κολλήσετε κάποια ασθένεια, να γκουγκλάρετε με εμμονή ασθένειες και συμπτώματα, να υπερβάλλετε τα συμπτώματα και πόσο άσχημα είναι και να ανησυχείτε συνεχώς για την υγεία σας. Άλλα σημάδια περιλαμβάνουν το να είσαι απασχολημένος με φυσιολογικές λειτουργίες του σώματος, όπως ο καρδιακός ρυθμός ή η πέψη, να μιλάς ακατάπαυστα για ανησυχίες για την υγεία με άλλους ή να ζητάς επίμονα από τους αγαπημένους σου τη διαβεβαίωση για την υγεία ή τα συμπτώματα.

Οι ακριβείς αιτίες του άγχους για την υγεία δεν είναι πλήρως κατανοητές, αλλά η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που συμβάλλουν. Μία από τις πιο κοινές αιτίες είναι μια προηγούμενη εμπειρία με μια σοβαρή ασθένεια, είτε προσωπικά είτε εντός του οικογενειακού ή κοινωνικού σας κύκλου. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες όπως η γενετική προδιάθεση, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας όπως η τελειομανία ή ο νευρωτισμός και περιβαλλοντικοί στρεσογόνοι παράγοντες όπως η απώλεια εργασίας ή η έλλειψη χρημάτων. Επίσης, η χρήση του διαδικτύου ή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως πηγής πληροφοριών για την υγεία μπορεί να επιδεινώσει το άγχος για την υγεία.

Φυσιολογική ανησυχία για την υγεία έναντι άγχους για την υγεία

Ενώ η ανησυχία για τα σωματικά συμπτώματα είναι μια κοινή εμπειρία, το άγχος για την υγεία εμφανίζεται όταν ένα άτομο συνεχίζει να πιστεύει ότι αυτά τα συμπτώματα υποδηλώνουν μια σοβαρή ασθένεια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συντριπτική αγωνία που εμποδίζει τις καθημερινές δραστηριότητες.

Εάν κάποιος ανησυχεί για την υγεία του, η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής είναι ένα λογικό βήμα. Ωστόσο, τα άτομα με άγχος για την υγεία θα αισθάνονται πολύ αγχωμένοι ακόμα κι αν οι ιατρικές τους εξετάσεις είναι αρνητικές και οι γιατροί τους λένε ότι είναι υγιείς. Το άγχος για την υγεία είναι μια κατάσταση που υπερβαίνει τις τυπικές ανησυχίες για την υγεία κάποιου και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη δουλειά ή στο σχολείο, στην καθημερινή ζωή και στη δημιουργία και διατήρηση ουσιαστικών σχέσεων.

Τι είναι οι παράλογοι φόβοι;

Οι παράλογοι φόβοι είναι αβάσιμες και υπερβολικές ανησυχίες σχετικά με την ύπαρξη μιας σοβαρής ασθένειας παρά ελάχιστα ή καθόλου στοιχεία για την παρουσία της. Τα άτομα με άγχος υγείας τείνουν να καταστροφολογούν και να ερμηνεύουν τα σωματικά συμπτώματα ως σημάδια μιας σοβαρής ιατρικής κατάστασης, οδηγώντας σε συνεχή ανησυχία και φόβο. Αυτοί οι φόβοι συχνά δεν βασίζονται σε αντικειμενικά ιατρικά στοιχεία και μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινή ζωή ενός ατόμου.

Πώς γίνεται η διάγνωση του άγχους υγείας;

Το άγχος υγείας παλαιότερα ονομαζόταν υποχονδρία, αλλά δεν περιλαμβάνεται ως ξεχωριστή διαταραχή στην τελευταία έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου Ψυχικών Διαταραχών. Τα άτομα που έχουν άγχος υγείας λέγεται ότι έχουν «αγχώδη διαταραχή ασθένειας» ή «διαταραχή σωματικών συμπτωμάτων».

Για παράδειγμα, η αγχώδης διαταραχή ασθένειας είναι όταν κάποιος ανησυχεί μήπως πάσχει ή πάσχει από μια σοβαρή ασθένεια, παρόλο που δεν έχει κανένα ή μόνο ήπια σωματικά συμπτώματα. Ενώ η διαταραχή σωματικών συμπτωμάτων είναι όταν ένα άτομο έχει ένα ή περισσότερα ενοχλητικά σωματικά συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται ή να μην σχετίζονται με μια υποκείμενη ιατρική πάθηση και αυτά τα συμπτώματα επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητά του.

Ένας γιατρός θα κάνει πρώτα μια φυσική εξέταση για να αποκλείσει τυχόν πραγματικά προβλήματα υγείας πριν κάνει τη διάγνωση του άγχους για την υγεία.

Εάν ένα άτομο είναι υγιές, ο γιατρός του μπορεί να το παραπέμψει σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, ο οποίος πιθανότατα θα προχωρήσει με:

 • Εκτέλεση ψυχολογικής αξιολόγησης, η οποία περιλαμβάνει ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματα του ατόμου, τις αγχωτικές καταστάσεις, το οικογενειακό ιστορικό, τις ανησυχίες και τα ζητήματα που επηρεάζουν τη ζωή του.
 • Ζητώντας από το άτομο να συμπληρώσει μια ψυχολογική αυτοαξιολόγηση ή ένα ερωτηματολόγιο.
 • Ερώτηση σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών, αλκοόλ ή άλλων ουσιών.

Επιλογές θεραπείας για το άγχος υγείας

Εάν ένας ιατρός υποψιάζεται ότι ένα άτομο πάσχει από κάποιο επίπεδο άγχους για την υγεία, θα το παραπέμψει σε έναν ειδικό που μπορεί να αξιολογήσει καλύτερα την κατάσταση για να αποφασίσει για την καλύτερη πορεία θεραπείας. Οι επιλογές θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT). Είναι μια τυπική θεραπεία για το άγχος υγείας. Περιλαμβάνει τον εντοπισμό και την πρόκληση αρνητικών προτύπων σκέψης και πεποιθήσεων σχετικά με την υγεία, την ανάπτυξη στρατηγικών αντιμετώπισης και τη σταδιακή αντιμετώπιση καταστάσεων που προκαλούν άγχος.
 • Φάρμακα. Αυτό περιλαμβάνει αντικαταθλιπτικά ή φάρμακα κατά του άγχους, τα οποία μπορεί επίσης να συνταγογραφούνται για τη διαχείριση των συμπτωμάτων.
 • Τεχνικές θεραπείας και χαλάρωσης με βάση την ενσυνειδητότητα. Μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους και στην προώθηση της συνολικής ευημερίας.
 • Θεραπεία έκθεσης. Περιλαμβάνει σταδιακή αντιμετώπιση καταστάσεων φόβου, όπως η επίσκεψη στο γιατρό, σε ένα ελεγχόμενο και υποστηρικτικό περιβάλλον.
 • Ομάδες υποστήριξης και συμβουλευτική συνομηλίκων. Αυτή η επιλογή μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση κοινότητας και να μειώσει τα συναισθήματα απομόνωσης.

Στρατηγικές αυτοβοήθειας

Ακολουθούν μερικές αποτελεσματικές στρατηγικές αυτοβοήθειας που μπορείτε να δοκιμάσετε εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα άγχους για την υγεία:

 • Ασκηθείτε σε τεχνικές ενσυνειδητότητας και χαλάρωσης όπως βαθιά αναπνοή, διαλογισμό ή γιόγκα.
 • Προκαλέστε τις αρνητικές σκέψεις και τις παράλογες πεποιθήσεις.
 • Περιορίστε τον υπερβολικό έλεγχο των συμπτωμάτων ή αναζητήστε επιβεβαίωση.
 • Επανεξετάστε τις ανησυχίες για την υγεία με πιο θετικό πρίσμα.
 • Ζητήστε υποστήριξη από έναν θεραπευτή ή μια ομάδα υποστήριξης.
 • Εστιάστε σε συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής όπως η άσκηση, η καλή διατροφή και η υγιεινή του ύπνου.
 • Μετριάστε ή αποφύγετε τη χρήση ουσιών που μπορεί να αυξήσει το άγχος.
 • Προσδιορίστε και αντιμετωπίστε πηγές άγχους ή άγχους εκτός των ανησυχιών για την υγεία.
 • Αναπτύξτε μια σχέση με έναν ειδικό ιατρό και αναζητήστε την κατάλληλη ιατρική φροντίδα όταν χρειάζεται.

Το άγχος για την υγεία μπορεί να είναι αγχωτικό και εξαντλητικό, αλλά η διαχείριση και η υπέρβασή του με τη σωστή υποστήριξη και δεξιότητες αντιμετώπισης είναι δυνατή. Να θυμάστε ότι η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας και η ανοιχτή συζήτηση για τους φόβους και τα συναισθήματα μπορεί να μειώσει σημαντικά το άγχος και να προωθήσει τη συνολική ευεξία.

Contents