A HypoCat nevű vakcina nem embereknek, hanem macskáknak való

A legfontosabb elvitelek:

 • A konzervatív csoportok szerte az Egyesült Államokban aggódnak amiatt, hogy az abortusz elleni szigorú új törvényeket nem hajtják végre teljes mértékben vagy megfelelően.
 • A Roe kontra Wade ügy 2022 júniusában történt megsemmisítése óta az aktivista csoportok titkos hálózatokat alakítottak ki, hogy segítsenek az embereknek hozzájutni az abortusztablettákhoz olyan helyeken, ahol szigorú abortuszszabályok érvényesek.
 • A Texas Right to Life nevű abortuszellenes csoport élen jár az illegális abortusztabletta-kereskedelem elleni bizonyítékok keresésében.
 • A Students for Life of America, egy másik texasi abortuszellenes csoport azon dolgozik, hogy bebizonyítsa az abortusztabletták környezeti veszélyeit.

A konzervatív csoportok országszerte aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a szigorú új abortuszellenes törvényeket nem hajtják végre maradéktalanul vagy megfelelően.

Hat hónappal azután, hogy a Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte a Roe kontra Wade ügyet, az abortuszellenes csoportok attól tartanak, hogy a „tablettakereskedelem” sok illegális abortusz folytatását teszi lehetővé.

Jelenleg a kutatóknak nincs módjuk kiszámolni, hogy hány ember kaphat abortusztablettát postai úton. Az abortuszellenes csoportok azon dolgoznak, hogy ez megváltozzon.

Konkrétan a Texas Right to Life , az állam legnagyobb abortuszellenes csoportja, élen jár a "tablettakereskedelem" elleni harcban.

2022 júniusa óta egyre több aktivista csoport épített ki titkos hálózatokat , hogy segítsen az embereknek abortusztablettákhoz jutni azokon a területeken, ahol az abortusztörvények különösen szigorúak.

Az egyik jelentős mexikói abortusztabletta-szállító azt mondta, hogy szervezete jó úton halad afelé, hogy 2022 végéig 20 000 abortusztablettát szállítson ki. Egy másik európai csoport azt mondta, hogy június óta havonta körülbelül 3600 megkeresés érkezett. A kérdések körülbelül kétharmada nőktől származik az Egyesült Államok olyan államaiban, ahol szigorú abortusztörvények uralkodnak.

A Texas Right to Life egy speciális csapatot hozott létre, amelynek célja egy „légmentes” eset felkutatása az abortusz körüli illegális cselekmények bizonyítására. John Seago, a csoport elnöke szerint, miután felfedezték, azt tervezik, hogy az egyik texasi kerületi ügyész elé viszik az ügyet.

A csoport most Smith megyei körzeti ügyészre, Jacob Putmanre összpontosít, aki nagyon ellenzi az abortuszt. Putman nyilvánosan beszélt az ilyen esetek üldözésének nehézségeiről.

„Ahhoz, hogy az egyik ilyen ügy eljusson az ügyészséghez, valakinek meg kell mondania, és nem tudom, ki lenne az” – mondta Putman.

Seago kifejti, hogy csoportja egyetlen esetre sem fogja Putman figyelmét felhívni, hacsak nem biztos abban, hogy büntetőeljárás indulhat.

„Nem fogunk belekeveredni, amíg nem lesz bizonyítékunk, valami hiteles, amit el tudunk fogadni” – mondta Seago. "Megpróbáljuk megerősíteni, hogy kik vesznek részt ezekben a hálózatokban, hogyan történik ez."

Egy másik texasi abortuszellenes csoport, a Students for Life of America azzal érvel, hogy a gyógyszeres abortuszok károsak a környezetre sexgod-me-gummies-official.top . Bár nincs bizonyíték, a csoport úgy gondolja, hogy a magzati maradványok, amelyeket az abortusztabletta bevétele után a vécén húznak le, szennyezhetik a vizet.

A Students for Life of America elnöke, Kristan Hawkins csalódottságának adott hangot az állami tisztviselőkkel szemben, amiért nem találtak bizonyítékot a vízszennyezésre, és kijelentette, hogy ő és szervezete saját vizsgálatot folytat.

„Vegyük magunknak az átkozott vízmintákat, mert már tudjuk, hogy nem csinálják” – mondta Hawkins.

Az Egyesült Államokban hosszú múltra tekint vissza az emberek börtönbe zárása a terhességgel kapcsolatos bűncselekmények miatt. Az If/When/How , az abortuszjogokat támogató csoport jelentése szerint 2000 és 2020 között 61 embert vizsgáltak meg vagy tartóztattak le, amiért abbahagyták a saját terhességüket, vagy segítettek valakinek a terhesség megszakításában.

A közelmúltbeli félidős választások során nagy támogatást élveztek az abortuszt megkönnyítő törvények . Emiatt sok republikánus politikus kétszer is meggondolta magát az abortuszra vonatkozó szigorúbb korlátozások bevezetésén. Emellett sok demokrata félidős győzelmet a Legfelsőbb Bíróság júniusi döntésére adott reakciónak tekintenek.

„A következő néhány hónap szembeállíthatja az „igazi hívőket” azokkal, akik támogatják az abortuszellenes politikát, hogy politikai pontokat szerezzenek.” Jonathan Mitchell texasi abortuszellenes ügyvéd elmondta a The Washington Postnak .

Macskaallergiában szenvedők – örüljenek! Svájci kutatók ígéretes tanulmányt készítettek egy lehetséges macskaallergia elleni oltóanyagról, amely nem igényel emberi oltást vagy gyógyszert.

A legfontosabb elvitelek:

 • A The Journal of Allergy and Clinical Immunology legújabb tanulmánya szerint a HypoPet kutatói olyan vakcinát készítettek, amely segíthet a macskákra allergiás embereken.
 • A HypoCat nevű vakcina nem embereknek, hanem macskáknak való. Egy bizonyos fehérje, vagy a Fel d 1 nevű allergén után megy, amelyet a macskák termelnek.
 • Négy különböző vizsgálat során 54 különböző macska kapott vakcinát.
 • Nemcsak a macskabarátoknak segítene, de a vakcina potenciálisan segíthet csökkenteni az állatmenhelyeken lévő macskák számát.

Azok a macskaimádók, akiknek bosszantó macskaallergiája van – lehet, hogy szerencséd van. A Hypocat svájci kutatói jó úton haladnak a macskaallergiáktól megszabaduló vakcina beadása felé.

A Saiba Animal Heath, korábbi nevén HypoPet AG ígéretes eredményeket tett közzé egy macskaallergiában szenvedő emberekről szóló közelmúltbeli tanulmányból.

A tanulmány a The Journal of Allergy and Clinical Immunology folyóiratban jelent meg, és részletesen leírja, hogyan szüntethetjük meg a macskák érzékenységét a HypoCat nevű macskaallergia vakcinával.

Az eredmények valójában egészen egyediek.

A legtöbb vakcinával ellentétben a tanulmány nem próbálta deszenzitizálni a macskaallergiában szenvedők immunrendszerét, amelyet gyakran immunterápiának neveznek. Ez a megközelítés az allergia elleni gyógyszerekhez hasonlóan.

Ehelyett a kutatók létrehoztak egy vakcinát a macska allergének ellen, amelyet valójában macskáknak adnak be! Igen, a HypoPet új módszert dolgozott ki a Fel d 1, a macskák leggyakoribb allergénje által okozott emberi macskaallergiák kezelésére a macskák Fel d 1 elleni immunizálásával.

Ez a macska-allergén általában a macskák nyálában és faggyúmirigyében található. A tudósok azonban még mindig bizonytalanok a testi funkciójában.

Íme néhány kulcsfontosságú pont a HypoPet tanulmányból:

 • A Fel d 1 molekulát és egy uborka mozaikvírust kevert össze a kutatócsoport, hogy stimulálja a macskák immunrendszerét.
 • Miután a macskák megkapták az oltást, az immunrendszerük magától elpusztította a molekulákat, és a tesztelt macskák kisebb valószínűséggel betegítették meg az embereket, mint a hagyományos macskák.
 • Az oltást jól tolerálták, és nem tűnt károsnak.

Négy különálló vizsgálatban a HypoPet sikeresen tesztelte a vakcinát 54 különböző macskán. Összességében a kutatók azt találták, hogy a leggyakoribb macska-allergén, a Fel d 1 csökkentése hatékony módszernek bizonyult az emberi macskaallergia elleni antitestek előállítására macskákban.

A macskaoltás előnyei jelentősek, és mind az emberek, mind a macskák számára hasznosak lehetnek.

Az emberek körülbelül 10 százaléka allergiás a macskákra, és az otthonok körülbelül egynegyedében van macska. Ezenkívül a gyermekek nagyobb valószínűséggel kapnak asztmát, ha érzékenyek lesznek a macskákra.

A HypoPet egyik kulcsfontosságú kutatója azt mondta:

"Mind az emberek, mind az állatok profitálhatnak ebből a kezelésből, mert az allergiás macskatulajdonosok csökkentenék a krónikus betegségek, például az asztma kialakulásának kockázatát, és toleránsabbá válnának a macskáikkal szemben, amelyek így a háztartásban maradhatnak, és nem kell lemondani róluk. állatmenhelyek."

Jelenleg nincs kezelés macskaallergiában szenvedők számára. Leggyakrabban a macskaallergiás tünetek kezelésének egyetlen módja a macskák teljes elkerülése. Ez különösen nehéz azoknak a macskabarátoknak, akiknek súlyos allergia miatt meg kellett válniuk macskabarátaiktól. A macskákkal szembeni allergiás reakciók a harmadik leggyakoribb ok, amiért a macskatulajdonosok feladják kedvenceiket.

Dr. Gary Jennings, a Saiba Animal Heath vezérigazgatója reméli, hogy hamarosan forgalomba kerül a HypoCat vakcina. Dr. Jennings közleményében azt mondta:

Nagy örömünkre szolgál, hogy közzétesszük ezeket az adatokat. Ezek az antitestek képesek megkötni és semlegesíteni az állatok által termelt Fel d 1 allergént. Ez a munka kulcsfontosságú lépés volt a HypoCat™ mérföldkő vezérelt fejlesztésében.

A HypoCat vakcina 2024-re elérhetővé válhat az Egyesült Államokban.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint akár 1 milliárd embernek, vagyis a világ lakosságának csaknem minden hatodának van valamilyen neurológiai rendellenessége.

A legfontosabb elvitelek:

 • A Harvard és az MIT kutatói új módszert dolgoztak ki arra, hogy fény segítségével megváltoztassák az agy beteg neuronjainak hosszú távú viselkedését. Ezt a módszert optogenetikának nevezik.
 • A Science Advances című folyóiratban megjelent új tanulmány új és továbbfejlesztett technológiát jelenthet a neurológiai állapotok, például az epilepszia kezelésére.
 • A kutatók új módszert dolgoztak ki a neurológiai rendellenességek, például az epilepszia megcélzására.

Egy nemrégiben készült tanulmányban az MIT és a Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences (SEAS) tudósai új módot találtak a fény felhasználására a sérült agyi neuronok hosszú távú viselkedésének megcélzására és megváltoztatására.

Kutatásaik utat nyitnak a neurológiai rendellenességek, például az agyi bénulás és az epilepszia lehetséges új kezelési módjai előtt.

A Science Advances című folyóiratban bemutatott tanulmány optogenetikát használ, ami egy módja annak, hogy fény segítségével megváltoztassák a neuronok működését. Ezt a módszert tudományos körökben ünnepelték a neurológiai állapotokkal foglalkozó számos tanulmányban bemutatott előnyei miatt. A jelenlegi optogenetikai technikák azonban csak átmenetileg képesek megváltoztatni a neuronok viselkedését. Amint a fény kialszik, a neuronok visszatérnek eredeti viselkedésükhöz.

Egy neuron viselkedése két fő dologtól függ:

 • Milyen jól kapcsolódnak az ioncsatornái.
 • Milyen jól képes a sejtmembrán tárolni az elektromos töltést, amelyet kapacitásának neveznek.

A legtöbb optogenetikai technika az ionok ioncsatornákon való mozgását célozza meg. Egy bizonyos csatornacsoport megnyitásával vagy zárásával az idegsejt ingerlékenysége megváltoztatható. Ezzel a módszerrel változtatható, hogy egy neuron milyen könnyen tüzel, de csak rövid ideig.

Ebben az új tanulmányban, amelynek társszerzője a SEAS biomérnöki adjunktusa, Jia Liu, mindez megváltozhat.

„El lehet képzelni egy neuront ellenállás-kondenzátor áramkörként, a sejtmembránt pedig dielektromos anyagként. Csakúgy, mint minden áramkörnél, ha megváltoztatjuk az anyag – jelen esetben a sejtmembrán – kapacitását, hosszú távon megváltoztathatjuk az áramkör belső gerjeszthetőségét, a magas ingerlékenységről az alacsony gerjeszthetőségre, vagy fordítva” – mondta dr. .