A mediterrán vagy alacsony zsírtartalmú étrendhez rendelt alanyok

A spanyolországi vizsgálati kutatók szerint a kutatások kimutatták, hogy a súlycsökkentő beavatkozások, például az alacsony kalóriatartalmú étrend hatékonyak a cukorbetegség megelőzésére.

de megjegyzik, hogy korlátozott információ van arról, hogy az étrend olyan változásai, amelyek nem vezetnek fogyáshoz, vagy a kalória csökkentését vagy a megnövekedett testmozgás csökkentését vonják magukban, ugyanazt a hatást gyakorolják -e.

Földközi-tengeri vagy alacsony zsírtartalmú étrendhez rendelt alanyok

A kutatók 3541 férfit és nőket elemeztek 55-80 éves korosztályú cukorbetegség nélkül, akiknek magas a kockázata. Szívbetegség – egy olyan állapot, amelyről ismert, hogy a 2. típusú cukorbetegség kockázati tényezője.

Az összes résztvevőt véletlenszerűen osztották be a három étrend egyikébe. Az első egy mediterrán étrend volt, amelyben az alanyoknak napi 50 ml extra szűz olívaolajat kellett fogyasztaniuk.

Egyes résztvevők naponta 30 g vegyes dióval együtt mediterrán étrendet követtek, míg a fennmaradó alanyok alacsony zsírtartalmú étrendet követtek.

Egy 4 éves követési időszak alatt a mediterrán étrendet követő résztvevőket a dietetikusok útmutatást kaptak. Arra utasították őket, hogy növeljék a gyümölcsök és zöldségek, a bab és a halak fogyasztását, valamint a vörös vagy feldolgozott húst, vajat és cukorkákat.

A nyomozók megjegyzik, hogy egyik alanynak sem azt mondták, hogy csökkentsék a kalóriabevitelt vagy növelik fizikai aktivitásukat.

A mediterrán étrend „csökkentheti a cukorbetegség kockázatát”

A nyomon követési időszak végén a kutatók azt találták, hogy 273 résztvevőnél cukorbetegség alakult ki. Ezek közül 101 az alacsony zsírtartalmú diétás csoportból származott, 80 pedig a mediterrán étrendcsoportból származott, további szűz olívaolajjal, 92 pedig a mediterrán étrendcsoportból származott, extra dióval.

A kutatók azt mondják, hogy megállapításaik azt sugallják:

„A mediterrán étrend kalória-korlátozások nélkül, amelyet Evoo-val (extra-szűz olívaolaj) vagy dióval egészítenek ki. . ””

A nyomozók rámutatnak, hogy a résztvevők testtömegében, derék kerületében és fizikai aktivitásában csak csekély változások történtek, és ezek nem különböztek csoportonként.

Megállapítják, hogy a mediterrán étrend után „ízléses és fenntartható”, ezért közegészségügyi következményekkel járhat a cukorbetegség megelőzésére.

 • Táplálkozás/étrend

A mediterrán étrend csökkentheti a perifériás artériás betegség kockázatát

A múltbeli vizsgálatok azt sugallják, hogy a mediterrán étrend után csökkentheti a szívroham és a stroke kockázatát. Most a korábbi kutatások új elemzése azt sugallja, hogy az étrend, amelyet extra szűz olívaolajjal vagy diófélékkel kiegészítenek, csökkenthetik a perifériás artériás betegség kockázatát. Ez a JAMA folyóiratban közzétett kutatási levél szerint.

A perifériás artériás betegség (PAD) egy olyan állapot, amelyben a zsírlerakódások az artériákban felhalmozódnak, a karok, a lábak, a gyomor vagy a vesék vérellátásának korlátozásával.

A kutatócsoport szerint, Miguel Ruiz-Canela vezetésével, a spanyolországi Navarra Egyetemen, tanulmányuk az elsők, akik kapcsolatot találnak a mediterrán étrend és a pad között, bár a csapat megjegyzi, hogy ugyanaz, hogy ugyanaz A kutatás összekapcsolta az étrendet a stroke és a szívroham csökkent kockázatával.

A megállapítások elérése érdekében a kutatók 7477 résztvevőt elemeztek. A férfiak 55 és 80 év között voltak, míg a nők 60 és 80 év közöttiek voltak.

Minden résztvevőnek nem volt jele a PAD -nak vagy a kiindulási kardiovaszkuláris betegségnek, ám 2. típusú cukorbetegség vagy legalább három másik kardiovaszkuláris kockázati tényező volt.

Az alanyokat randomizálták a három étrendcsoport egyikébe:

 • Extra szűz olívaolajjal kiegészített mediterrán étrend
 • Dióval kiegészített mediterrán étrend , vagy
 • Alacsony zsírtartalmú étrend tanácsadással.

Az összes résztvevőt a 2003. évi tanulmány kiindulási helyéről követték, és háromhavonta kapott részletes étkezési oktatási programot.

Alacsonyabb padkockázat a mediterrán étrendcsoportokban

A vizsgálat középpontjában (4,8 év) a résztvevők közül 89 kifejlesztett padot fejlesztett ki.

A kutatók azonban azt találták, hogy a mediterrán étrendet követő csoportok, amelyek extra-szűz olívaolajjal vagy diófélékkel kiegészítették, szignifikánsan alacsonyabb a PAD kialakulásának kockázata, összehasonlítva az alacsony zsírtartalmú étrendet követő csoporttal.

A megállapítások kommentálásával a tanulmány szerzői azt mondják:

„Tudomásunk szerint ez az első randomizált elsődleges megelőzési vizsgálat, amely az étrendi beavatkozás és a pad közötti kapcsolatot javasolja.

Ezek az eredmények összhangban állnak a korábbi megfigyelési tanulmányokkal, és közegészségügyi szempontból relevánsak. ”

A vizsgálók megjegyzik, hogy nem állítottak össze, hogy kapcsolatot találjanak a mediterrán étrend és a PAD csökkentett kockázata között, ezért legújabb eredményeik csak feltáró elemzés.

A mediterrán étrend egyéb egészségügyi előnyei

A mediterrán étrend elsősorban a telített zsírokban alacsony élelmiszerekből áll, magas az egységes zsírtartalmú és magas étrendi rosttartalmú.

Ez magában foglalja a bab, diófélék, gabonafélék és magvak, sajt és joghurt magas fogyasztásának fő forrásait, mint a tejtermékek fő forrásait, mérsékelt mennyiségű halat és baromfi, kis mennyiségű vörös hús és alacsony vagy mérsékelt mennyiség vörösbor.

A mediterrán étrend után számos egészségügyi előnye van. Az orvosi hírek ma nemrégiben beszámoltak egy olyan tanulmányról, amely szerint az étrend, kiegészítve extra szűz olívaolajjal és diófélékkel, csökkentheti a 2. típusú cukorbetegség kockázatát.

Egyéb tanulmányok összekapcsolták a mediterrán étrendet az általános egészséggel és a hosszabb élettartammal, és a kutatások azt is állították, hogy az étrend elősegítheti a memória és a gondolkodási képességek megőrzését.

 • Szívbetegség
 • Kardiovaszkuláris/kardiológia
 • Táplálkozás/étrend

A mediterrán étrend „csökkenti a genetikai stroke -kockázatot”

A tudósok azt mondják, hogy felfedezték, hogy a mediterrán étrend megakadályozhatja a stroke genetikai kockázatát, mivel úgy tűnik, hogy kölcsönhatásba lép egy adott génváltozatmal, amelyet általában a 2. típusú cukorbetegséggel társítanak. –

A Jean Mayer USDA Humán Táplálkozási Kutatóközpont (USDA HNRCA) kutatói a Tufts Egyetemen, és a Ciber Fisiopatología de la Obesidad y Nutricion Spanyolországban végezték el a tanulmányt, amelyet a Diabetes folyóiratban tettek közzé, amelyet a folyóiratban tettek közzé a folyóiratban. Gondoskodás.

A kutatócsoport 7 018 férfit és nőt elemzett, akik részt vettek a Prevencion Con Dieta Mediterranea (proimed) vizsgálatban. Az ötéves időszak alatt elvégzett vizsgálat azt vizsgálta, hogy a mediterrán vagy az alacsony zsírtartalmú, ellenőrzött étrend hatással volt-e a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke és a szívroham kockázatára, és hogy a genetika szerepet játszott-e ebben.

A tárgyalás előtt a résztvevőknek az élelmiszer -gyakorisági kérdőívek kitöltésére is kötelesek annak megtudására, hogy a résztvevők milyen szorosan követték a mediterrán étrendet.

A tanulmány a 7-szerű 2-szerű 2 (TCF7L2) génben talált egy adott variánsra összpontosított. A változat általában részt vesz a glükóz anyagcserében, és 2. típusú cukorbetegség kialakulásához vezethet. A kutatók szerint ez a gén variáns szívbetegséghez fűződő kapcsolata korábban nem volt tisztázott.

Kevesebb stroke

A produlált résztvevők kb. Az elemzés eredményei

A mediterrán étrendet is követő homozigóta résztvevők száma csökkentett számú stroke -t mutattak ki. José Ordovás, az USDA HNRCA táplálkozási és genomikai laboratóriumának igazgatója elmagyarázza:

„A mediterrán étrendben való részvétel csökkentette a variáns két példányának két példányával rendelkező emberek löketének számát.

Az általuk evett ételek úgy tűnt, hogy kiküszöbölik a megnövekedett stroke -érzékenységet, és egyenletes versenyfeltételeket helyeznek el az emberekkel, akiknek a változat egy példánya vagy egyáltalán nincs. ”

Az Ordovás azonban hozzáteszi, hogy az alacsony zsírtartalmú étrendet követő homozigóta fuvarozók nem voltak azonos eredmények: háromszor megnövekedett kockázata a stroke-nak, összehasonlítva a résztvevőkkel, csak egy vagy sem génváltozat.

delores corella, a ciber fisiopatologia de la obesidad y nutriciόn szerint azonban az eredmények azt mutatták, hogy amikor a mediterrán étrend betartása magas volt, a génváltozatnak két példánya nem jelentett jelentőségét a böjt glükózszintjén –

Hozzáteszi:

“Ugyanez volt igaz a kardiovaszkuláris betegségek kockázatának három általános mérésére: teljes vér koleszterin, alacsony sűrűségű lipoprotein és trigliceridek.”

„Ezzel szemben ezek a kockázati tényezők lényegesen magasabbak voltak a homozigóta hordozókban, amelyek alacsonyan tartják az étrendet.”

Egyéb mediterrán étrendi előnyök

A korábbi kutatások azt is kiderítették, hogy a mediterrán étrend után az egészség javát szolgálhatja. A birminghami alabamai egyetemen végzett tanulmány azt sugallta, hogy a mediterrán étrend után javíthatja az emlékezetet és a gondolkodást.

A spanyol kutatók azt sugallták, hogy az étrend segíthet megvédeni a csontok egészségét.

A Mayo Clinic ajánlást kínál az egészséges mediterrán étrendet alkotó kulcsfontosságú elemekről. Ide tartoznak:

 • Elsődlegesen növényi alapú ételek, például gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek és diófélék étkezése
 • A vaj cseréje egészséges zsírokkal, például olívaolaj
 • Herbők és fűszerek használata só helyett az ételek ízesítéséhez
 • A vörös húst havonta legfeljebb néhányszor korlátozza
 • A vörösbor inni mérsékelten (opcionális) –

A jelenlegi spanyol tanulmány kutatói további tanulmányokat szeretnének látni annak meghatározására, hogy a génjeink és a mediterrán étrend hogyan működnek együtt.

 • Táplálkozás/étrend

A mediterrán étrend csökkenti a szívrohamot, a stroke-ot magas kockázatú csoportokban

A Spanyolországból származó mérföldkőnek számító tanulmány szerint a mediterrán étrend, amelyet extra-szűz olívaolajjal vagy dióval kiegészített , stroke, szív- és érrendszeri halál) a magas kardiovaszkuláris kockázatú emberek körében.

Az előre meghatározott (Prevencioón con Dieta Mediterranea) tárgyaláson dolgozó kutatók a New England Journal of Medicine február 25 -i online számában írják meg megállapításaikat.

A predimed egy multicentrikus, randomizált, elsődleges megelőzési vizsgálat, amelyet a spanyol Egészségügyi Minisztérium finanszírozott. Ez a világ egyik legnagyobb és leghosszabb étkezési beavatkozási vizsgálata.

A hagyományos mediterrán étrendet követő emberek magas olívaolajat, gyümölcsöt, dióféléket, zöldségeket és gabonaféléket, mérsékelt hal- és baromfi bevitelt, valamint alacsony vörös és feldolgozott húsok, tejtermékek és édességek alacsony bevitelét tartalmazzák – Medésen és csak étkezéskor is isznak bort.

A korábbi tanulmányok szerint a mediterrán étrend védi a szív- és érrendszeri eseményeket és a szívbetegségeket, és a kis vizsgálatok néhány alapvető mechanizmust javasoltak a hatás magyarázatára. De egyik sem sikerült kizárni annak lehetőségét, hogy más egészségügyi tényezők vagy életmód felelősek legyenek.

Egy adott étrend kimenetelére gyakorolt hatásainak kiemelése érdekében a produlált csapat véletlenszerűen kijelölt 7447 résztvevőt, akiknek magas kardiovaszkuláris kockázata van, hogy kövesse a három étrend egyikét: a Virgin olívaolajjal kiegészített mediterrán étrend, A, a A mediterrán étrend diófélékkel vagy egy szokásos alacsony zsírtartalmú étrenddel (a kontroll), öt évig, 2003 októberétől kezdve. , 57% -uk 60 és 80 közötti nők voltak. Egyik sem volt szív- és érrendszeri betegség, amikor beiratkoztak a vizsgálatba, de magas kardiovaszkuláris kockázatokkal rendelkeztek, sem a 2. típusú cukorbetegség formájában, akár legalább három a közismert fő kockázat listájából. Az olyan tényezők, mint a dohányzás, a magas vérnyomás, az elhízás és a szívbetegség családi kórtörténete.

A nyomon követés öt éve alatt 288 résztvevőnek volt kardiovaszkuláris eseménye (azaz stroke, szívroham, vagy kardiovaszkuláris betegségben halt meg).

A statisztikai elemzés azt mutatta, hogy a kontroll (alacsony zsírtartalmú) étrendet követő személyekhez képest a mediterrán étrend résztvevői, amelyek extra-szűz olívaolajjal 30% -kal kevésbé voltak szív- és érrendszeri események, és a A mediterrán étrend diófélékkel 28% -kal kevésbé volt valószínű.

A barcelonai kórházi klinikából származó Ramon Estruch vezető és igazoló szerzője és a PRIDED általános koordinátora, a PR Newswire sajtóközleményében, amelyet a Kaliforniai Dióbizottságnak adtak ki (aki a dióféléket szállította a diófélék számára kísérlet), hogy:

„… A prodimált vizsgálat eredményei rendkívül fontos, mivel meggyőzően bizonyítják, hogy a magas növényi zsírtartalmú étrendi mintázat jobb, mint a kardiovaszkuláris megelőzés alacsony zsírtartalmú étrendje.”

Miguel Angel Martinez-Gonzalez, a Pamplona-i Universidad de Navarra, a Pamplonai Egyetemen szereplő autor. Azt mondta a Reuters Health -nak, hogy „a mediterrán étrendben a zsír minősége nagyon jó”.

Jó kalóriaforrásokat fogyasztanak a rossz források helyett – tette hozzá. Arra is rámutat, hogy a mediterrán étrendben a növényi ételek sokfélesége, „beleértve a hüvelyeseket és a gyümölcsöket desszertként”.

Martinez-Gonzalez szerint az embereknek, akik egy ilyen étrend felé akarnak mozogni, apró változtatásokkal kell kezdődniük, mint például a heti két napon, az olívaolaj főzéshez történő cseréjéhez, és a kemény alkoholt pirosra cserélni bor, és csak étkezéskor iszom.

A mediterrán csoportban, amelynek étrendjét diófélékkel egészítették ki, a diófélék fele dió volt (a keverék 15 g dió, 7,5 g mogyoró és 7,5 g mandula volt). A kutatások azt sugallják, hogy a dió a legmagasabb az antioxidánsok fő minősége szempontjából a szív egészsége szempontjából, és csak egy maroknyi változást hozhat.

Írta: Catharine Paddock PhD

 • Szívbetegség
 • Cardiovaszkuláris/kardiológia
 • Táplálkozás/étrend
 • A mediterrán étrend csökkenti a kognitív károsodás kockázatát

  Egy új tanulmány azt sugallja, hogy a mediterrán étrend után csökkentheti a kognitív károsodás kockázatát, és lassíthatja a kognitív hanyatlás mértékét a népesség szintjén.

  Egy új tanulmány kapcsolatot létesített a mediterrán étrend és a csökkent kognitív károsodás után.

  Az Alzheimer’s és Dementia folyóiratban szereplő kutatás azt sugallja, hogy a mediterrán étrend utáni népességi szinten csökkentheti a kognitív károsodás és a lassú kognitív hanyatlás kockázatát.

  A kutatás különösen releváns az egészségügyi politikákban, amelyek csökkenthetik a demencia típusainak, például az Alzheimer -kór kockázatának csökkentését.

  demencia és Alzheimer’s

  A Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) szerint a demencia egy általános kifejezés, amely a későbbi életben gyakran jelentős kognitív hanyatlásra utal. A különféle betegségek demenciát okozhatnak, amelynek leggyakoribb típusa az Alzheimer -kór.

  Míg a kognitív hanyatlás bizonyos szintje gyakori, mivel az emberek életkora, a szignifikáns kognitív hanyatlás, ahogyan a demenciában szenvedő embereknél fordul elő, nem az öregedés normális része. A Nemzeti Öregedési Intézet szerint

  Az Alzheimer -kór egyfajta neurodegeneratív demencia. Akkor fordul elő, amikor a fehérjék rendellenes lerakódásai felhalmozódnak az ember agyában, ami miatt az idegsejtek elveszítik a kapcsolatot egymással és meghalnak.

  Az enyhe Alzheimer -kórban szenvedő személyek memóriavesztést és személyiségben vagy viselkedésben változhatnak. A betegség kialakulásakor folytathatják a mozgás nehézségeit, és jelentősebben zavartak – például mivel nem tudják felismerni a családtagokat vagy a közeli barátokat.

  Súlyos Alzheimer -ek hagyhatják, hogy az ember nem képes kommunikálni, és teljes mértékben más emberektől függ.

  Jelenleg nincs ismert gyógymód az Alzheimer -kór számára. Következésképpen azok a beavatkozások, amelyek késleltethetik vagy lelassíthatják a kognitív csökkenést, nagyon értékesek lehetnek az Alzheimer -kór általános arányának és súlyosságának csökkentése érdekében a populációban.