Muskujt e zemrës së barkushes së majtë u rritën te burrat, u tkurr pak tek gratë

Ata konkludojnë se ndërsa ata nuk e dinë se çfarë i shkakton këto ndryshime të zemrës në lidhje me gjininë, rezultatet shpjegojnë disa nga ndryshimet që ne shohim në dështimin e zemrës midis burrave dhe grave, duke sugjeruar se trajtimet për gjendjen duhet të jenë specifike për seksin.

Gjetjet kryesisht rrethojnë ndryshimet në dhomën kryesore të zemrës – barkushen e majtë – e cila mbushet me gjak dhe pastaj e pompon atë. Ndërsa zemra plaket, më pak gjak hyn në zemër, dhe kështu më pak pompohet.

Studimi bazohet në hulumtimet e mëparshme që përdor ultratinguj për të hetuar se si ndryshon zemra me moshën. Por ky studim, sepse përdor skanime MRI, është në gjendje të bëjë vlerësime duke përdorur imazhe më të hollësishme – dhe më të besueshme.

Muskujt e zemrës së barkushes së majtë u rritën te burrat, u tkurr pak tek gratë

Një tjetër veçori dalluese e studimit është se krahason skanimet e marra rreth një dekadë larg në të njëjtët pacientë. Shumica e studimeve të tjera të plakjes së zemrës kanë prirur të krahasojnë pamjet e pacientëve të rinj dhe të vjetër, gjë që e bën të vështirë përjashtimin e ndryshimeve midis individëve, siç është mënyra e jetesës dhe historia e shëndetit.

John Eng, studiues kryesor dhe profesor i asociuar i shkencës radiologjike në Johns Hopkins, vëren:

"Ne patëm mundësinë të rishqyrtojmë të njëjtët njerëz pas 10 vjetësh në mënyrë që të mundeshim Shihni se çfarë ndodhi me zemrat e tyre pas një dekade. Kjo është një mënyrë më e besueshme për të vlerësuar ndryshimet e ventrikulit të majtë me kalimin e kohës. "

Ai dhe kolegët e tij zbuluan se tek burrat, muskuli i zemrës rreth barkushes së majtë rritet dhe trashet me moshën, ndërsa tek gratë qëndron e njëjtë, apo edhe tkurret pak.

"Muskujt më të trashë të zemrës dhe vëllimi më i vogël i dhomës së zemrës të dyja paraqesin rrezik të rritur të dështimit të zemrës në lidhje me moshën," shpjegon Prof. Eng, "por ndryshimet gjinore që kemi vërejtur se burrat dhe gratë mund të zhvillojnë sëmundjen për të ndryshme arsye."

Kapaciteti i mbushjes së zemrës i zvogëluar me moshën, por më shumë tek gratë

Pjesëmarrësit në studim ishin të moshës midis 54-94 dhe nuk kishin ndonjë sëmundje para-ekzistuese të zemrës kur u regjistruan . Ata iu nënshtruan dy grupeve të skanimeve MRI, të marra rreth 10 vjet larg midis 2002-2012.

Skanimet MRI treguan brendësinë dhe pjesën e jashtme të zemrës në 3D, dhe i lejoi studiuesit të vlerësojnë madhësinë dhe vëllimin e muskujve të zemrës, dhe nga këto për të llogaritur peshën e tij.

Rezultatet treguan se mbi 10 vjet, mesatarisht, pesha e barkushes së majtë u rrit te burrat me rreth 8 gms, dhe u ul me 1.6 GM në gra.

Kapaciteti i mbushjes së zemrës – reflektohet nga sasia e gjakut që barkushe e majtë mund të mbajë midis rrahjeve të zemrës – e zvogëluar si në burra ashtu edhe në gra, por më shumë tek gratë. Në burrat ajo ra me vetëm 10 ml, dhe në gratë me 13 ml.

Rreth 5 milion amerikanë kanë dështim të zemrës, një gjendje ku muskuli i zemrës bëhet "floppy" dhe i dobët dhe më pak i aftë të pompojë gjak rreth trupit.

Për të zvogëluar rrezikun e zhvillimit të sëmundjes, kardiologët përshkruajnë ilaçe që rritin performancën kardiovaskulare duke zvogëluar trashësinë e muskujve të zemrës. Sidoqoftë, studiuesit sugjerojnë se kjo strategji mund të përfitojë nga burrat më shumë sesa gratë.

Autori i Lartë João Lima, Profesor i Mjekësisë dhe Shkencës Radiologjike në Johns Hopkins, përfundon:

"Rezultatet tona janë një demonstrim i mrekullueshëm i konceptit që sëmundja e zemrës mund të ketë patofiziologji të ndryshme te burrat dhe gratë dhe të nevojës për trajtime të përshtatura që adresojnë dallime të tilla të rëndësishme biologjike. "

Ai dhe kolegët e tij rekomandojnë gjithashtu hetime të mëtejshme të asaj që mund të shpjegojë arsyen fiziologjike për ndryshimet që zbuluan.

Pas një sulmi në zemër, pacientët këshillohen të marrin ilaçe të caktuara në mënyrë që të zvogëlojnë rrezikun e një tjetri. Por lajmet mjekësore sot kohët e fundit kanë mësuar për një studim që zbulon se shumë pacientë me sulm në zemër ose nuk janë përshkruar medikamente të tilla ose nuk i marrin ato. Ai gjithashtu identifikon një hendek gjinor në përdorimin e ilaçeve të zemrës, me gratë më të reja që janë më pak të ngjarë të përshkruhen ose t’i marrin ato.

 • Kardiovaskulare / Kardiologji
 • MRI / PET / Ultratinguj
 • Radiologjia / Mjekësia Bërthamore
 • Të moshuarit / plakja

Hepatosplenomegaly: Everythingdo gjë që ju duhet të dini

Hepatosplenomegaly është një gjendje që shkakton ënjtje dhe zgjerim të mëlçisë dhe shpretkës.

Kushtet mjekësore që lidhen me mëlçinë shpesh fillojnë me parashtesën "hepat-" (siç është hepatiti) dhe "splen" i referohet shpretkës. Termi "megali" tregon se diçka është anormalisht e madhe.

Për shkak se të dy shpretka dhe mëlçia luajnë role thelbësore në trup, është e rëndësishme të identifikoni dhe korrigjoni çdo shkaqe themelore të hepatosplenomegalisë.

Disa kushte mund të shkaktojnë hepatosplenomegali. Shembuj përfshijnë:

 • infeksion, të tilla si hepatiti C, sifilizi ose sepsë nga një infeksion i rëndësishëm bakterial
 • Sëmundja kronike e mëlçisë me hipertension portal
 • Kanceret , të tilla si amiloidoza ose sarkoidoza
 • HIV
 • Limfoma
 • Anemia Pernicious
 • Acromegaly
 • Anemia e qelizave të drapërave
 • lupus sistemik erythematosus
 • thalassemia
 • thyrotoxicosis
 • trauma, siç është një aksident automobilistik që ndikoi në shpretkën dhe mëlçinë

Zgjerimi i mëlçisë gjithashtu mund të shkaktojë zgjerim të shpretkës sepse të dy organet janë afër njëra -tjetrës.

Kur mëlçia rritet në madhësi, ajo vendos presion shtesë në shpretkë. Kjo presion ndikon në rrjedhën e gjakut në shpretkë, gjë që mund të bëjë që ajo të fryhet dhe të bëhet më e madhe.

Gjithashtu, shpretka është përgjegjëse për filtrimin e baktereve dhe viruseve. Kur këto shkaktojnë probleme me mëlçinë, ato gjithashtu mund të ndikojnë në shpretkë.

Faktorët e rrezikut

Mjekët mund të jenë në gjendje të diagnostikojnë më lehtë hepatosplenomegalinë nëse një person ka disa nga faktorët e mëposhtëm të rrezikut:

 • Kolesterol i lartë

Mjeku për mënyrën sesi ata mund të përmirësojnë shëndetin e mëlçisë së tyre dhe të zvogëlojnë rrezikun e tyre për të zhvilluar hepatosplenomegali.

Hepatosplenomegaly ndodh kur mëlçia dhe shpretka janë shumë më të mëdha se madhësia e tyre tipike. Zakonisht, një person nuk mund të ndiejë kufijtë e mëlçisë ose shpretkës së tyre në stomakun e tyre. Por nëse ata kanë hepatosplenomegali, ata zakonisht mund t’i ndiejnë këto organe.

shpretka mesatare e rritur peshon rreth 100 deri 250 gram (g). Nga lart poshtë, shpretka mat rreth 11 centimetra (cm) në gjatësi.

Sidoqoftë, kur një person ka një shpretkë të zmadhuar, ai mund të peshojë më shumë se 400 g dhe të matë më shumë se 13 cm në gjatësi. Nëse një person ka splenomegaly jashtëzakonisht të theksuar, shpretka mund të peshojë midis 500 dhe 1.000 g.

Një mëlçi e shëndetshme peshon rreth 1.4 deri 1.5 kg në një mashkull dhe 1.2 deri 1.4 kg në një femër. Mëlçia zakonisht mat 16 cm ose më pak në gjatësi, por një mëlçi e zgjeruar mund të jetë dukshëm më e madhe se kjo.

Kur mëlçia dhe shpretka janë zmadhuar, ato nuk mund të funksionojnë si dhe zakonisht. Kjo mund të shkaktojë simptoma që mund të përfshijnë:

 • Urinën kafe
 • Lëvizjet me ngjyrë prej balte
 • Një bark i zmadhuar ose i fryrë
 • Kruajtje
 • verdhëza ose zverdhja e syve dhe lëkurës
 • nauze
 • dhimbje, veçanërisht në pjesën e sipërme të djathtë të stomakut
 • Lodhja e pashpjegueshme
 • Të vjella
 • Hepatosplenomegaly te fëmijët

  Fëmijët mund të përjetojnë hepatosplenomegali, gjithashtu. Disa nga shkaqet e mundshme të hepatosplenomegalisë tek fëmijët përfshijnë:

 • Sëmundjet e ruajtjes lizozomale, të cilat janë mosfunksionime të enzimës së mëlçisë, siç është paaftësia për të përpunuar glukocerebroside
 • Talasemia
 • Një mjek do të bëjë një ekzaminim fizik, duke i kushtuar vëmendje të veçantë barkut për shenja të zgjerimit të organeve. Ata mund të ndiejnë barkun për zonat e ënjtjes dhe të shohin nëse mund ta ndiejnë mëlçinë dhe shpretkën lehtë.

  Një mjek ka të ngjarë të urdhërojë shumë teste diagnostikuese për të përcaktuar shkakun më të mundshëm të hepatosplenomegalisë. Këto teste përfshijnë:

 • Testet e gjakut: Testet e gjakut për hepatosplenomegali përfshijnë një test të funksionit të mëlçisë, një numër të plotë të gjakut dhe teste për faktorët e koagulimit.
 • Skanimet e imazhit: Një skanim i tomografisë së llogaritur (CT) ose ultratinguj mund të ndihmojë një mjek të përcaktojë nëse një tumor ose abscesi po shkakton ënjtjen. Testet e imazhit gjithashtu mund të tregojnë se sa të mëdha janë mëlçia dhe shpretka.
 • Biopsia: Një mjek mund të heqë një pjesë të vogël të indit të mëlçisë për të përcaktuar nëse qelizat kanceroze janë të pranishme.

Trajtimi i shkakut themelor zakonisht do të ndihmojë në uljen e madhësisë së organeve.

Medikamente specifike mund të përdoren për të trajtuar shumë nga shkaqet e hepatosplenomegalisë, përfshirë aneminë, HIV, sëmundjen e mëlçisë dhe infeksionet. Një person gjithashtu mund të duhet të bëjë rregullime në dietën e tyre.

Nëse një person ka një tumor kanceroz që prek mëlçinë ose shpretkën, një mjek mund të rekomandojë heqjen e tumorit dhe përdorimin e trajtimeve të kimioterapisë ose rrezatimit për të parandaluar kthimin e kancerit.

Në raste të rralla, një mjek mund të rekomandojë heqjen kirurgjikale të shpretkës dhe një pjesë të mëlçisë.

Ndërsa një person mund të jetojë pa shpretkën e tyre, ata nuk mund të jetojnë pa mëlçinë e tyre. Njerëzit me kushte të rënda dhe kërcënuese për jetën që lidhen me hepatosplenomegalinë mund të kërkojnë një transplantim të mëlçisë.

Outlook

Hepatosplenomegaly mund të jetë rezultat i shumë kushteve që lidhen me mëlçinë dhe shpretkën.

Mjekët do të vlerësojnë simptomat e një personi dhe do të përdorin testimin diagnostik për të përcaktuar kursin më të mirë të trajtimit. Në raste të rralla, ndërhyrja kirurgjikale dhe transplantimi mund të jetë i nevojshëm.

 • Sëmundja e mëlçisë/hepatiti

mjetet juridike bimore mund të jenë të rrezikshme për pacientët me kancer

hithra, qumështi i shafranit dhe deve janë vetëm disa nga bimët dhe ushqimet e përdorura për të rritur shëndetin në Lindjen e Mesme, siç kanë bërë gjatë gjithë historisë. Pacientët me kancer, megjithatë, mund të rrezikojnë shëndetin e tyre duke plotësuar kimioterapinë me disa nga bimët dhe erëzat, thotë një raport i ri i botuar në revistën Cancer.

Mjekësia bimore shkon prapa një rrugë të gjatë në Lindjen e Mesme, dhe ajo vazhdon të jetë e njohur si pjesë e mjekësisë tradicionale. Trashëgimia e saj mund të gjurmohet përsëri mijëra vjet në Egjiptin e lashtë dhe Mesopotaminë.

Asistent Prof. Eran Ben-Arie, i Institutit të Teknologjisë Technion-Izrael në Haifa, Izrael, dhe kolegët e anketuar ofruesit e kujdesit për kancerin, nga Turqia në Tunizi, për llojet e ilaçeve bimore që përdorin pacientët e tyre.

Ekipi siguroi ofruesit e kujdesit shëndetësor onkologjik nga 16 vende të Lindjes së Mesme me një pyetësor me 17 artikuj që u kërkoi atyre të rendisnin pesë produkte bimore që përdorin pacientët me kancer.

339 ofruesit që plotësuan pyetësorin identifikuan 44 shtesa ushqyese bimore dhe 3 jo-herbale. Gjetjet

treguan se 57% e ofruesve kishin pacientë që përdorin të paktën një ilaç bimor. Gratë dhe ofruesit e muslimanëve kishin më shumë të ngjarë të raportonin se pacientët e tyre përdorin barishte.

Turqia, Autoriteti Palestinez dhe Katar raportuan disa nga nivelet më të larta të përdorimit të ilaçeve bimore.

shafran i Indisë mund të ndikojë në rezultatet e kimioterapisë

Stinging hithër, hudhra, qimnon të zi dhe tipar shafran i Indisë midis më të përdorurit. Artikujt e tjerë, të tilla si qumështi i devesë dhe mjalti, janë gjithashtu të njohura.

Sidoqoftë, 29 nga 44 ilaçet më të njohura bimore konsiderohen se paraqesin një ose më shumë rreziqe shëndetësore për pacientët që po kalojnë trajtimin e kancerit. Ekzistojnë shqetësime se 15 artikuj të zakonshëm mund të shkaktojnë ndërveprime barishte-drogë, 18 barishte mund të kenë efekte të drejtpërdrejta toksike dhe shtatë teste in vitro sugjerojnë se mund të rrisin përgjigjen ndaj kimioterapisë.

shafran i Indisë mund të rrisë efektet toksike të disa kimioterapive, ndërsa gingko biloba dhe çajrat e gjelbër mund të bëjnë që gjakderdhja më shumë të ngjarë në disa pacientë me kancer. Kumri i zi dhe shafran i Indisë, ndër të tjera, mund të ndryshojë efektivitetin e kimioterapisë.

Studiuesit e studimit aktual u përqëndruan posaçërisht në profesionistët që punojnë me pacientë me kancer që janë të vetëdijshëm për përdorimin e shtesave bimore të pacientëve të tyre.

Ofruesit e kujdesit për kancerin në Lindjen e Mesme kanë tendencë të jenë skeptikë në lidhje me këto ilaçe alternative, dhe pacientët kanë tendencë të mos këshillohen me një mjek wormin komente për bimët që përdorin. Sidoqoftë, studimi sugjeron se ka mbështetje midis ofruesve për të pasur një konsulent mjeku në ekipin e kujdesit për kancerin e një pacienti i cili mund të diskutojë efektivitetin dhe sigurinë e mjeteve juridike bimore kur përdoret së bashku me trajtimet konvencionale të kancerit.

Ben-Aree sugjeron që edhe pacientët do ta vlerësojnë këtë.

Ai thotë:

"Në shumicën e rasteve, pacientët kërkojnë të kombinojnë më të mirën nga dy botët dhe nuk e perceptojnë ilaçin bimor si një alternative të vërtetë për kujdesin modern të onkologjisë."

Ekipi vëren se pacientët kanë tendencë të përdorin bimët për të rritur cilësinë e jetës së tyre dhe të përballen më mirë me efektet e trajtimit të tyre, në vend që t’i presin ata të kurojnë kanceret e tyre.

Studiuesit shpresojnë se studimi i ri do të ndihmojë ofruesit e kujdesit për kancerin të ofrojnë këshilla "të hapura, jo gjykuese" për përdorimin e sigurt dhe efektiv të ilaçeve bimore.

Ben-Aree vëren: "Shumica e pacientëve do të shpresojnë të ndajnë përvojën e tyre dhe pyetjet e opsioneve bimore me ofruesin e tyre të kujdesit shëndetësor" në shtëpi "brenda departamentit të onkologjisë sesa" jashtë "ku jo-profesionistë Dhe ndonjëherë sharlatanët sugjerojnë ilaçe të mrekullueshme. "

Lajmet mjekësore sot kohët e fundit raportuan se një tjetër trajtim alternative, akupunkturë, mund të sjellë lehtësim për njerëzit me fibromialgji.

 • Kanceri/Onkologjia
 • Farmaci/Farmacist
 • Mjekësia plotësuese/Mjekësia Alternative

Herpes Simplex: Everythingdo gjë që ju duhet të dini

Herpes Simplex është një infeksion viral që ndikon zakonisht në gojën, organet gjenitale ose zonën anale. Isshtë ngjitëse dhe mund të shkaktojë shpërthime të plagëve dhe simptomave të tjera.

Virusi i herpesit Simplex (HSV) është një infeksion shumë i përhapur globalisht, me llojin më të zakonshëm që prek rreth 3.7 miliardë njerëz nën moshën 50 vjeç. Përhapet me shpejtësi përmes kontaktit të drejtpërdrejtë me një person që mbart HSV. Transmetimi seksual i disa llojeve të HSV është gjithashtu i mundur.

Shumica e njerëzve me HSV nuk do të tregojnë aspak simptoma, por ata ende mund të kalojnë në virus. Simptomat e HSV janë tipike të buta, por mund të shkaktojnë siklet.

HSV mund të jetë veçanërisht i dëmshëm për ata me sisteme imune të dobësuar, siç janë foshnjat.

Ky artikull do të përshkruajë simptomat e HSV, llojet e ndryshme të virusit dhe si ta trajtoni atë.

isshtë e zakonshme që një person me HSV të mos ketë simptoma të dukshme. Sidoqoftë, edhe pa pasur simptoma, një person ende mund t’ia kalojë virusin dikujt tjetër.

Kur njerëzit përjetojnë simptoma, këto zakonisht do të përfshijnë plagë. Këto janë fshikëza që zhvillohen në sipërfaqen e lëkurës dhe mund të jenë kruajtje ose të pakëndshme. Ata mund të shpërthejnë të hapur dhe të lyhen lëng.

plagët mund të zhvillohen kudo, por ato zakonisht ndodhin rreth gojës, organeve gjenitale ose anusit, në varësi të llojit të HSV. Shumica e plagëve dalin brenda 20 ditëve të para pas kontraktimit të infeksionit dhe mund të zgjasin rreth 7 deri në 10 ditë.

Simptoma të tjera të HSV mund të përfshijnë:

 • Tingling, kruajtje ose djegie të lokalizuara
 • Simptoma të ngjashme me gripin
 • Problemet Urinimi
 • Infeksionet e syrit

Frekuenca e këtyre shpërthimeve mund të ndryshojë.

Llojet

Ekzistojnë dy lloje kryesore të HSV:

Herpes Simplex Virus Type 1

Herpes Simplex Virus Type 1 (HSV- 1) është forma më e zakonshme e HSV.